Biografia DARIUSZ JABŁOŃSKI

 

Jabłoński jest absolwentem Akademii Reżyserii Filmowej w Łodzi. Pracował przy największych filmach polskiej kinematografii – jako drugi reżyser w Dekalogu Krzysztofa Kieślowskiego i jako pierwszy asystent reżysera w „Białej wizytówce” i „Magnate” Filipa Bajona. Wyprodukował i wyreżyserował „Wizyta starszej damy” (1986) – pierwszy polski film niezależny – oraz Fotograf (1998), który otrzymał szereg międzynarodowych nagród filmowych: Grand Prix FIPA D’OR i Prix Planete w Biarritz ( 1999); Grand Prix VPRO Joris Ivens Award na targach IDFA w Amsterdamie (1998); Prix ​​Europa dla najlepszego programu telewizyjnego non-fiction (1998); Najlepszy film dokumentalny w Banff (1999); Najlepszy film dokumentalny w Double Take, Durham; Nagroda Grimme w Niemczech (2000); Bavarian TV Prize (1999). Jego prace były również pokazywane na konferencji TOP TEN Mediaforum w Kolonii. Ponadto zdobył nagrody na wielu międzynarodowych i polskich festiwalach filmowych.

W 1990 roku założył Apple Film Productions, która wyprodukowała ponad 21 filmów dokumentalnych, 15 filmów fabularnych i liczne programy telewizyjne. Większość z nich była koprodukowana przez Telewizję Polską, Canal +, WDR, ARTE oraz innych międzynarodowych producentów. Ponadto wiele z tych produkcji otrzymało niezliczone międzynarodowe nagrody filmowe.

Kariera

Jabłoński jest założycielem Polskich Nagród Filmowych i Polskiej Akademii Filmowej, a także Independent Film Foundation, stworzonej w celu promowania filmów Art House i ich pisarzy. Niezależna Fundacja Filmowa prowadzi także „ScripTeast”, innowacyjny program szkoleniowy zaprojektowany specjalnie dla doświadczonych scenarzystów z Europy Środkowej i Wschodniej. Ukończył wiele kursów specjalnych (np. European Film College) i otrzymał wiele międzynarodowych stypendiów dla europejskich profesjonalistów filmowych.

 

Jest także członkiem Europejskiej Akademii Filmowej. W 2012 roku został wybrany prezesem Polskiej Akademii Filmowej.

Filmografia

Pisarz

2008 – Gry wojenne

1998 – fotograf

1992 – Mondo Migliore

1989 – Elegia dla damy

Dyrektor

2008 – Gry wojenne

2007 – Wino Truskawkowe

1998 – fotograf

1994 – Spotkanie

1992 – Artur Brauner

1992 – Mondo migliore

1990 – Lepszy świat

1990 – Last Shabbes Goy

1989 – Elegia dla damy

1988 – Krótki film o miłości

1985 – Jóźko

1985 – Pomoc

Aktor

1988 – Dekalog: Seven (przyjaciel Wojtka)

Producent

2012 – Następstwa

2009 – Janosik. Prawdziwa historia

2007 – Wino Truskawkowe

2005-2007 – Codzienna 2 m. 3 (serial telewizyjny)

2005 – Solidarność, Solidarność …

2004 – Mój ojciec, moja żona i mój kochanek

2003-2008 – The Cop (serial telewizyjny)

2003 – Uratowany przez Cud

2002 – Mój smażony kurczak

2001 – Nadchodząca wiosna

2001 – Bellissima

2001 – datowany na XX wiek

2000 – Sucker Season

2000 – Reed Dance

1999 – Patrzę na ciebie, Mary

1999 – The Gateway of Europe

1998 – fotograf

1998 – Sekal musi umrzeć

1998 – Auricle

1996 – Psy reżimu totalitarnego

1996 – Dział IV

1996 – Gry uliczne

1994 – Ogrody Tadeusza Reichsteina

1994 – Powrót

1994 – Kieślowski poznaje Wendersa

1993 – Hrabal

1992 – Mondo migliore

1992 – Artur Brauner

1991 – Powtórzenie Conrada

1986 – Wizyta starszej pani