JOGRAFIA  Dariusz Jabłoński

Dariusz Jabłoński (ur. 1961) jest polskim reżyserem i producentem filmowym, prezesem własnej firmy producenckiej Apple Film Productions oraz jednym z wiodących niezależnych producentów w Polsce.

Jabłoński jest absolwentem Akademii Reżyserii Filmowej w Łodzi. Pracował przy największych filmach polskiej kinematografii – jako drugi reżyser w Dekalogu Krzysztofa Kieślowskiego i jako pierwszy asystent reżysera w „Białej wizytówce” i „Magnate” Filipa Bajona. Wyprodukował i wyreżyserował „Wizyta starszej damy” (1986) – pierwszy polski film niezależny – oraz Fotograf (1998), który otrzymał szereg międzynarodowych nagród filmowych: Grand Prix FIPA D’OR i Prix Planete w Biarritz ( 1999); Grand Prix VPRO Joris Ivens Award na targach IDFA w Amsterdamie (1998); Prix ​​Europa dla najlepszego programu telewizyjnego non-fiction (1998); Najlepszy film dokumentalny w Banff (1999); Najlepszy film dokumentalny w Double Take, Durham; Nagroda Grimme w Niemczech (2000); Bavarian TV Prize (1999). Jego prace były również pokazywane na konferencji TOP TEN Mediaforum w Kolonii. Ponadto zdobył nagrody na wielu międzynarodowych i polskich festiwalach filmowych.

W 1990 roku założył Apple Film Productions, która wyprodukowała ponad 21 filmów dokumentalnych, 15 filmów fabularnych i liczne programy telewizyjne. Większość z nich była koprodukowana przez Telewizję Polską, Canal +, WDR, ARTE oraz innych międzynarodowych producentów. Ponadto wiele z tych produkcji otrzymało niezliczone międzynarodowe nagrody filmowe.

Jabłoński jest założycielem Polskich Nagród Filmowych i Polskiej Akademii Filmowej, a także Independent Film Foundation, stworzonej w celu promowania filmów Art House i ich pisarzy. Niezależna Fundacja Filmowa prowadzi także „ScripTeast”, innowacyjny program szkoleniowy zaprojektowany specjalnie dla doświadczonych scenarzystów z Europy Środkowej i Wschodniej. Ukończył wiele kursów specjalnych (np. European Film College) i otrzymał wiele międzynarodowych stypendiów dla europejskich profesjonalistów filmowych.

Jest także członkiem Europejskiej Akademii Filmowej. W 2012 roku został wybrany prezesem Polskiej Akademii Filmowej.

Filmografia

Pisarz
2008 – Gry wojenne
1998 – fotograf
1992 – Mondo Migliore
1989 – Elegia dla damy
Dyrektor
2008 – Gry wojenne
2007 – Wino Truskawkowe
1998 – fotograf
1994 – Spotkanie
1992 – Artur Brauner
1992 – Mondo migliore
1990 – Lepszy świat
1990 – Last Shabbes Goy
1989 – Elegia dla damy
1988 – Krótki film o miłości
1985 – Jóźko
1985 – Pomoc

Aktor

1988 – Dekalog: Seven (przyjaciel Wojtka)
Producent
2012 – Następstwa
2009 – Janosik. Prawdziwa historia
2007 – Wino Truskawkowe
2005-2007 – Codzienna 2 m. 3 (serial telewizyjny)
2005 – Solidarność, Solidarność …
2004 – Mój ojciec, moja żona i mój kochanek
2003-2008 – The Cop (serial telewizyjny)
2003 – Uratowany przez Cud
2002 – Mój smażony kurczak
2001 – Nadchodząca wiosna
2001 – Bellissima
2001 – datowany na XX wiek
2000 – Sucker Season
2000 – Reed Dance
1999 – Patrzę na ciebie, Mary
1999 – The Gateway of Europe
1998 – fotograf
1998 – Sekal musi umrzeć
1998 – Auricle
1996 – Psy reżimu totalitarnego
1996 – Dział IV
1996 – Gry uliczne
1994 – Ogrody Tadeusza Reichsteina
1994 – Powrót
1994 – Kieślowski poznaje Wendersa
1993 – Hrabal
1992 – Mondo migliore
1992 – Artur Brauner
1991 – Powtórzenie Conrada
1986 – Wizyta starszej pani